Ashtanga Vinyasa Joga

07.04.2014 22:45

Něco o tom, co jsem se dozvěděla na školení...

Ashtanga Vinyasa jóga je dynamický směr jógy mající domov v jihoindickém Majsúru ve státě Karnátaka.. Jóga, ze které vychází Ashtanga, byla poprvé popsána v prastarém indickém rukopisu  Vamana Rishiho - Yoga Korunta před stovkami let (podle některých zdrojů až několika tisíci lety). V tomto rukopisu byly popsané Ásany (tělesné pozice), Vinyasa (pohyb mezi ásanami), Drishti (směr pohledu), Bandhy (svalové uzávěry v těle). Ashtanga jóga je systém cvičení ásan popsaný právě v tomto prastarém textu. Popisuje stovky ásan, které jsou propojeny vinyasou. Podle obtížnosti byly rozděleny do tří sérií. V současnosti se v Ashtanze cvičí šest sérií, jelikož pokročilá, třetí série byla natolik obtížná, že nejprve byla rozdělena na A a B a později ještě na dvě další C a D. Rukopis Yoga Korunta byl objeven až někdy začátkem 20. století  Sri T. Krishnamacharyou, v jedné zapadlé kalkatské knihovně. T Krishnamacharya se o rukopisu dozvěděl od svého guru Rama Mohan Brahmacharii, u kterého praktikoval jógu přes sedm let v opuštěné jeskyni v Tibetu. Tento cenný text byl však prý nešťastnou náhodou zničen. Byl napsán na palmových listech a údajně ho sežrali termiti. Naštěstí stačil Sri T. Krishnamacharya toto učení předat svému žákovi Sri K. Patthabi Joisovi, který byl hlavním šiřitelem a představitelem Ashtangy až do své smrti v roce 2009.

Ashtanga jóga je typická dynamickým propojením dechu a plynulých přechodů mezi pozicemi. Výdrže v ásanách jsou obvykle pět dechů a poté se plynule přechází do další ásany. Sám Pattabhi Jois však svým žákům říkával, že ásanu mají  zvládnutou až tehdy, pokud v ní bez problémů vydrží 50 - 80 dechů. V Ashtanze se používají svalové zámky (bandhy), které chrání a zpevňují centrum našeho těla, udržují tělesnou energii v těle a umožňují jí dále růst. Jedná se o stah svalů pánevního dna v oblasti mezi pohl. orgány a konečníkem tzv. múla bandha a dále o vtažení spodní části břicha v oblasti mezi stydkou kostí a pupíkem tzv. uddiyana bandha.

Při Ashtanga Vinyase Joze se dýchá technikou "ujjayi" (udždžají), což je vlastně dýchání přes částečně uzavřenou hlasivkovou štěrbinu. Tato technika spolu s energetickými zámky, tzv. bahdhami, způsobuje mohutné zahřívání organismu, tzv. rozdmýchání ohně v centru našeho těla, které vede k silnému pocení a detoxikaci orgánů a svalů. Ashtanga jóga rovná tělo, proto může i trochu bolet. Pravidelnou praxí se upravují svalové disbalance, rovná se skolióza, svaly se prodlužují a vykreslují. Ashtanga také čistí a zprůchodňuje energetické kanály, tzv. nádí, díky čemuž pak může Prána v těle volně proudit. Jóga obecně má mnoho pozitivních účinků jak na tělesné, tak i samozřejmě na duševní a duchovní úrovni. 

Tak vzhůru do toho :-))))