... poznámky k jídlu v zimě ...

26.01.2019 11:37

Podle tradiční čínské medicíny (TCM) se potraviny dělí na chladivé, hřející či neutrální. Za hřejivé TCM považuje fermentovaný černý čaj, puh-er, roibos či zázvorový čaj. Dobré je přidat si skořici, která také zahřívá. Dobře nás prohřeje i vývar z kvalitního masa či zeleniny. A občas i trochu teplého, červeného vína.

Existují jídla, které v nás mohou vzbudit pocit větší tepelné pohody. Mezi tato jídla patří všechna jídla, která tepelně upravíme. Nejvhodnějšími surovinami v zimě pro přípravu vařených jídel jsou: obiloviny, luštěniny, brambory, rýže, kořenová zelenina, pórek, cibule, česnek, křen, hovězí či skopové maso a drůbež. Tedy veškeré suroviny, které jsou normálně dostupné a i v minulosti tvořily základ stravování v zimních měsících. 

V zimě proto na vařená jídla nezapomínejme a konzumujme alespoň jedno teplé jídlo denně. Ale dvě teplá jídla by byla ještě lepší.