Ajurvéda a strava

19.06.2016 21:35

Zhruba každý třetí člověk na světě trpí nějakým trávicím problémem. Ajurvéda učí, že řešení tohoto problému nespočívá v užívání pilulek, ale v pravidelné stravě a vhodně kombinovaných potravinách.

Všichni vědí, že zdravé a hodnotné potraviny přinášejí lidskému tělu užitek. Ovšem naložit si bez rozmyslu na talíř horu nejrůznějších zdraví prospěšných potravin není zrovna vhodná varianta jejich uplatnění. Čočka s rybou doprovázená kozím sýrem a ozdobená avokádem a zelenými natěmi by nejspíš způsobila žaludeční potíže každému, nehledě na to, že nevhodná kombinace těchto potravin by je zbavila většiny jejich jinak nepochybně kladného účinku.

K dosažení kvetoucího zdraví a navíc ještě pevného plochého břicha nestačí prostě jen jíst užitečné potraviny, ale také je vhodně kombinovat.

To, v jaké kombinaci a v jakém množství jíme různé druhy potravin, ovlivňuje dokonalost trávení našeho organismu a také stupeň využití tělu prospěšných látek. Čím lepší trávení, tím menší pravděpodobnost vzniku toxinů a hromadění přebytečných tuků v organismu. Klesá rovněž nutkání cpát se neužitečnými potravinami.

Různé typy potravin vyžadují určité, právě pro ně nezbytné trávicí fermenty. Někdo si to možná pamatuje ještě ze školních hodin biologie. Nicméně většinově jsme tuto okolnost dávno pustili ze zřetele. Při jednom jídle do sebe nasoukáme spoustu různých druhů potravin a od svých trávicích žláz očekáváme produkci zcela různých trávicích fermentů současně.

Například požití banánu spolu s mléčnými výrobky (třeba mléčný banánový koktejl) může podstatně zpomalit trávení, změnit mikroflóru střeva, vést ke vzniku toxinů a také vyvolat pocit ucpaného nosu, nastuzení, kašel a různé alergie.

Když se nad tím zamyslíme, uvědomíme si, že naši dávní předkové neměli možnost míchat v jednom jídle dohromady nejrůznější typy poživatin. Jakékoli jídlo se tehdy skládalo ze dvou, maximálně tří druhů jednoduchých druhů potravy. Dnes na posezení obvykle konzumujeme 6 až 7 různých typů různě upravovaných potravin a nelítostně přetěžujeme svůj trávicí systém.

 

Pokud se vám to všechno zdá příliš složité a zamotané, tady máte tahák. Podle zásad ajurvédy uvádí kombinovatelnost jednotlivých potravin.

1. Vyhněte se spojení mléka nebo jogurtu s kyselým ovocem a citrusy. Z hlediska léčitele praktikujícího ajurvédu není jogurt s ovocem pokládán za zdravou snídani. Jíst je máte odděleně.

2. Nejezte ovoce společně s bramborami nebo jinými škrobnatými potravinami. Fruktóza a další cukry jsou tráveny velmi rychle, zatímco ke strávení škrobu je potřeba daleko více času. V tomto případě by cukr nebyl stráven tak, jak stráven být má.

3. Dýně je třeba jíst odděleně od jakékoli jiné potravy, nebo je nejíst vůbec.

4. Snažte se jíst ovoce na lačný žaludek – tak z něj získáte nejvíc výživných látek.

5. Tepelně zpracovávanou potravu nejezte společně s potravou syrovou.

6. Bílkoviny z masa nekombinujte s bílkovinami z mléka.

7. Mléko a fermentované mléčné potraviny se nemají kombinovat. Kyselina solná v žaludku vede ke srážení mléka. Ajurvéda nedoporučuje spojovat mléko s kyselým ovocem, jogurtem, smetanou, sýrem a také s rybami.

8. Silně chlazené nápoje není dobré kombinovat s jídlem nebo je pít bezprostředně po jídle, protože to zpomaluje trávení. Naopak teplá nebo chladná voda po malých doušcích během jídla trávení podporuje .

  •