Pampeliškový salát
09.04.2019 08:59
Suroviny:
- 2–3 hrsti mladých světle zelených pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávky zeleného salátu)
- 1 stroužek česneku
- 1 středně velká cibule
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce vinného octa
- sůl a pepř
- plátky veky
- trocha oleje na opečení
Lístky opereme, osušíme v utěrce a natrháme na malé kousky. Mísu vytřeme stroužkem česneku. Jemně nakrájenou cibuli promícháme v míse s pampeliškou. Olej vyšleháme se solí a pepřem, a až se sůl rozpustí, přidáme ocet. Salát promícháme se zálivkou těsně před podáváním. Každou porci posypeme dozlatova osmaženými kostičkami veky. Chceme-li salát jemnější, povaříme nakrájenou cibulku 5 minut v troše octové vody. Necháme okapat a pak teprve promícháme se salátem.