Pampeliškový salát

09.04.2019 08:59

Suroviny:

  • 2–3 hrsti mladých světle zelených pampeliškových lístků (množství asi jako 2 hlávky zeleného salátu)
  • 1 stroužek česneku
  • 1 středně velká cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl a pepř
  • plátky veky
  • trocha oleje na opečení

Lístky opereme, osušíme v utěrce a natrháme na malé kousky. Mísu vytřeme stroužkem česneku. Jemně nakrájenou cibuli promícháme v míse s pampeliškou. Olej vyšleháme se solí a pepřem, a až se sůl rozpustí, přidáme ocet. Salát promícháme se zálivkou těsně před podáváním. Každou porci posypeme dozlatova osmaženými kostičkami veky.  Chceme-li salát jemnější, povaříme nakrájenou cibulku 5 minut v troše octové vody. Necháme okapat a pak teprve promícháme se salátem.