Cvičení na pěnových válcích je dočasně zrušeno

31.07.2022 00:00

Cvičení na pěnových válcích - ROLLER CORE TRAINING 

Roller neboli válec je poměrně nová cvičební pomůcka. Jedná se o 90-ti centimetrový pevný pěnový válec o průměru 15 centimetrů. Tvoří ho polyuretanová hmota, která dobře drží tvar při jakémkoli tlaku a cvičební pozici. Působí především na hluboký stabilizační systém, ale navíc také aktivuje svaly kolem páteře. Při cvičení s ním se tak naučíte udržovat rovnováhu novým způsobem. Výsledkem cvičení na válci bude vytvarované, vyvážené tělo se správným postojem a efektivním pohybem a to díky zapojení hluboko uložených břišních svalů a zádových, které pokud pracují v harmonii, stabilizují páteř. Zároveň je foamroller pomůcka masážní, která si poradí s vašimi zatuhlými svaly. Pěnový válec rozmasíruje svaly, uvolní fascie, podporuje činnost lymfatického systému a můžete se s ním dokonale protáhnout. 

Jak to funguje

Cvičení na pěnovém válci, využívá hluboké komprese, pomocí ní je možné uvolnit svalovou ztuhlost, zkrácenost i tzv. svalové uzly, které se vyvíjejí v průběhu času. Používáním válce natahujete - žehlíte především fascie. Fascie jsou často zaměňovány se svaly, to je však omyl. Svaly a svalová vlákna jsou obalena fasciemi tak, jako je dužnina pomeranče obalena pórovitou stěnou. Fasciální tkáň má však při hojení zranění, tedy narušení svalové tkáně, tendenci ke zhušťování a zkracování. Práce s válcem vám pomůže ke správné rehabilitaci, přípravě na trénink, regeneraci a především návratu svalu do původní délky. Flexibilita, mobilita a regenerace je podstatná součást funkčního tréninku, který potřebujete k větší efektivitě vašeho tréninku.

Technika

Pěnový válec se používá na všechny hlavní svalové skupiny. Pěnové válce dokážou propracovat každou oblast individuálně, jako jsou zadní strana nohou či dolní části zad atd.Tlak používejte tak velký, jak ho dokážete bezpečně tolerovat a dávejte vždy pozor na stabilizaci páteře a správné dýchání. Vaše svalová tkáň si začne zvykat na tento nový pocit a vy budete postupně více a více ochotni přijmout silnější formu masáže či budete moci přejít na náročnější alternativu.

Výhody

Komprese relaxuje vaši nervovou soustavu, uvolňuje svaly, zvyšuje průtok krve, a pomáhá tělu se zotavit. Jinými slovy, pěnovým válcem dokážete zmírnit bolestivost a vaše svaly budou pružnější a budou lépe regenerovat.