Jak se zbavit bolesti dolní části zad?

01.01.2016 18:47

První doporučení – navštívte lékaře a poraďte se, jestli můžete praktikovat jógu, abyste mohli aktivně pomoci s vylepšením svého zdravotního stavu.

Druhé doporučení – praktikovat ásany každý den a první měsíc tak na 70 % výkonu, který byste byli schopni do jednotlivých ásán vložit.

 

Cvičení pro úlevu od bolesti zad

Lehněte si na záda, narovnejte hlavu, aby byla v jedné rovině s páteří, brada je mírně přitažená k  hrudníku. Pokrčte obě kolena na hrudník. Bederní páteř se rovná a přilepuje se k zemi.

  1. APANÁSANA - střídavě krčíte kolena, pravá na hrudník – výdech, levá noha protažená. A výměna – nádech, levá na hrudník – výdech a pravá protažená . Tato slouží také jako vyhaněč větrů :-)).
  2. JÍZDA NA KOLE. Nejdříve mohou nohy směřovat ke stropu, ale tak po 8-mi výměnách zkuste nohy protahovat níž k zemi. Kromě toho, že budete pracovat na odbourání bolesti z dolní části páteře, budete také posilovat bříško.
  3. JATHARA PARIVARTANÁSANA. Dejte kolena na hrudník, rozpažte ruce, dlaně směřují k zemi. Kolena přetáčíte napravo a nalevo, hlavu na opačnou stranu, dlaně, lokty a ramena přilepené na zemi. Výdech je s koleny stranou a zpět na střed se vracíte s nádechem.
  4. SETU BANDHA SARVANGÁSANA - pozice můstku. Ležíte na zádech, paty k hýždím, ruce podél těla. Zvedáte hýždě od země, podsunete lehce ramena pod sebe, natažené paže podsunete pod tělo a dlaně spojíte. Pánev je co nejvýše. 
  5. BHUDŽANGÁSANA - kobra. Ležíte na břiše, čelo na zemi, dlaně posunete pod rameny, lehce zvedáte ramena a hrudník ze země, pohled šikmo nahoru. 
  6. ŠALABHÁSANA – ležíte na břiše, ruce podél těla. S nádechem zvednete od země ramena a hrudník i nohy. Hlava je v prodloužení zad, pohled lehce dopředu. S výdechem zase zpět. 
  7. KOČKA. Nádech protáhnout, výdech vyhrbit.
  8. ADHÓ MUKHA ŠVANÁSANA - pes hlavou dolů
  9. TŘTINA
  10. PADANGUSTÁSANA - hluboký předlon
  11. TADÁSANA - hora.