Úleva od nachlazení a chřipky

30.11.2015 11:57

Sedm pozic, které uleví od nachlazení a chřipky

1. Hadr na hlavu :-)

Než začnete cvičit, obvažte si hlavu šátkem, tlak a bolesti hlavy by měly ustoupit. Vezměte šátek široký asi 10 centimetrů a pohodlně s ním obvažte hlavu a volné konce zastrkejte dovnitř. Šátkem můžete obvázat i oči, dávejte ale pozor, ať převaz není příliš těsný. Tento obvaz vám pomůže uvolnit dutiny při následujících pozicích.

2. Uttanasana (rovný předklon)

Přivádí energii do hlavy a do respirační oblasti, pomáhá vyčistit dutiny.

Postavte se na podložku s chodidly na šířku boků a předloktí si opřete o opěradlo židle. Pro vaše větší pohodlí můžete přes opěradlo židle přehodit deku. V pozici vydržte dvě až pět minut.

3. Salamba Setu Bandhasasna (pozice mostu s podporou)

Otevírá hrudník a zlepšuje cirkulaci v horní polovině těla.

Vyrovnejte dva polštáře nebo dvě až čtyři deky na podlahu, tak aby to stačilo na celou délku vašeho těla (výška této podpory by měla být asi tak patnáct až třicet centimetrů). Posaďte se doprostřed této podpory a lehněte si na záda. Posouvejte se směrem k hlavě, až se vaše ramena budou lehce dotýkat země. Upažte a přetočte dlaně nahoru. Odpočívejte s nohama roztaženýma nebo s pokrčenými koleny a chodidly na zemi. Relaxujte v této pozici minimálně pět minut.

4. Leh na zádech s nohama opřenýma o stěnu

Přivádí energii do žeber a otevírá hrudní oblast a umožňuje lepší dýchání.

Lehněte si na zády na podložku, tak abyste měli pánev asi tak deset až patnáct centimetrů od zdi, a opřete nohy o stěnu. Nechte sedací kosti klesnout mezi podložku a stěnu a rozpažte. Pokud cítíte, že vás táhne v zadní části stehen, zkuste nohy lehce vtočit, nebo odsuňte podložku dále od zdi. Vydržte minimálně pět minut.

5. Salamba Baddha Konasana (pozice blaženosti s podporou)

Otevírá hrudník, kyčle a oblast břicha, pomáhá relaxovat nervový systém.

Posaďte se na zem a pokrčte kolena směrem k hrudníku. Spojte chodidla k sobě a otevřete kolena směrem k zemi. Podložte vnitřní strany stehen složenou dekou, tak aby vám výška podložení byla příjemná. Také si můžete položit nějakou příjemnou zátěž na vnitřní strany stehen (třeba pytlíky s pískem), aby uvolnění bylo ještě hlubší. Paže úplně uvolněte, pusťte je, tak abyste v nich necítili žádné napětí. V pozici zůstaňte minimálně pět minut.

6. Modifikovaná Jathara Parivartanasana (spinální twist v lehu na zádech)

Uvolňuje fyzický napětí a napětí ze stresu.

Lehněte si na záda a s výdechem pokrčte kolena a přitáhněte stehna k hrudníku. S dalším výdechem přetočte pánev lehce doleva a s dalším výdechem přetočte nohy doprava a položte je na zem. Pokud nohy nepoložíte až na zem, podepřete je polštářem nebo složenou dekou. Trup přetočte doleva. Položte pravou dlaň na vnější stranu levého kolena, upažte levou paži, tak aby byla s ve stejné rovině s rameny. Dívejte se přímo nahoru nebo zavřete oči. V pozici zůstaňte tři minuty a poté zopakujte na druhou stranu.

7. Upavistha Konasana (předklon v sedu roznožmo)

Zklidňuje vnitřní orgány, uvolňuje mysl.

Posaďte se na zem, sedací kosti na kraj složené deky nebo polštáře. Protáhněte nohy před sebe a roznožte tak daleko od sebe, jak vám to bude příjemné. Trup položte na deku nebo polštář, nebo (pokud jste ztuhlí) se opřete o opěradlo židle. Pokud k podpoře používáte židli, můžete pro větší pohodlí položit předloktí na židli. Vydržte v pozici tři až pět minut.